Kum ve Deniz Şehri “İskele”

0
4508
iskele-kıbrıs
iskele-kıbrıs
- Reklam -

İskele, Mesarya Ovası ile Karpaz yarımadası’nın kesiştiği noktada, Mağusa-Karpaz anayolunun 18. kilometresinde yer alan şirin bir sahil kasabasıdır. 1974 öncesi Trikoma olarak anılan bölgenin ismi, özellikle Larnaka’nın İskele köyünden gelen Kıbrıs’lı Türkler’in yerleşmesinden sonra, Yeni İskele olarak değiştirilmiştir. Mağusa-Karpaz yolu üzerinde bulunan ve “Boğazé olarak anılan bölge, birçok turistik tesis ve balıkçı lokantası ile turistlerin ilgi odağıdır. Boğaz’da bulunan Haravdi sahili ise halk plajı olarak kullanılmaktadır. İskele, Mağosa ve Karpaz arasındaki en büyük yerleşim yeridir. Bafra, Mehmetçik, Dipkarpaz ve Yeni Erenköy gibi köylerin bulunduğu bölge, Kıbrıs’ın simgesi olan Karpaz eşeklerine de evsahipliği yapar. Bafra ve Altınkumsal gibi bakir plajların olduğu bu bölge, doğal ve tarihi güzellikleriyle, huzur sükun arayanları kendisine çeker.

Bölgede bulunan gezip görebileceğiniz tarihi ve turistik yerler;

Kantara Kalesi: Çevresini saran ovalara hakim, 700 metre yükseklikte yalçın bir kayalık üzerine kurulan Kantara Kalesi’nin, 10.yy’da gözetleme amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Günümüzde görülebilen yıkıntıların çoğu, Kral James’in yaptırdığı kısımlara aittir. 1525 yılına kadar kullanılan kale, daha sonra kaderine terk edilmiştir.

Apostolos Andreas Manastırı: Kıbrıs haritasının uzun ucunun sonunda, adanın kuzey doğusundaki son noktasında yer alan manastır, dünya Ortodoks cemaatinin önemli ibadet yerlerinden biridir. Manastır bugün hem müslümanlar, hemde hristiyanlar açısından kutsal sayılmaktadır.

Altın Kumsal: İncecik altın sarısı kumdan oluşan ve kilometrelerce uzanan bu plaj sakinliğiyle ünlüdür. Akdeniz’in en güzel plajlarından biri olan kumsal Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama yerleri arasındadır.

Panaya Kanakaria Kilisesi: Erken Bizans döneminden günümüze gelene kadar birçok kez yıkılarak yeniden yapılmıştır. Çok kubbeli olarak inşa edilen son kilise, 14. sırada tamamlanmıştır. Meryem Ana’nın kucağında oturan İsa’yı ve onların etrafındaki beş melek ve havarileri gösteren mozaikler, iç duvarları süsleyen eski bizans sanatına ait önemli örneklerdir.

Ayios Philon: 5.yy başında, Helenistik ve Roma döneminden kalma yıkıntılar üzerine kurulmuştur. Tabanında renkli taşlardan mozaikler bulunmaktadır. Arap korsanlarınca yıkılan eski yapının kalıntıları üzerine 12.yy’da kubbeli bir kilise inşa edilmiştir.

Aphendrika: M.Ö. 2.yy’a tarihlenen kent, Kıbrıs’ın altı önemli kentinden birisidir. Aphendrika yakınında Ayios Georgios, Panaya Chrysiotissa ve Panaya Asomatos kiliseleri bulunmaktadır.

- Reklam -