Karaoğlanoğlu Şehitliği

0
1377
- Reklam -

Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin (subay, astsubay, erbaş ve erler) anısına Türkiye tarafından yapılan Girne’deki mezarlık. Mezarlığa, Kıbrıs Harekâtı’nda Kıbrıs’a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi verilmiştir. 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplam 71 TSK askerinin cenazesi yer almaktadır. 20 Temmuz 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlandı

20 Temmuz 1974 yılında başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’nda, hayatını kaybeden Türk askerlerinin naaşlarının bulunduğu bir şehitliktir. Girne’de yer alan bu şehitlik, size manevi duyguları en üst seviyede yaşatacak. Toplu taşıma araçları ile de kolay bir şekilde ulaşımın sağlandığı bu şehitlik, yapıldığı 1976 yılından sonra restorasyondan geçirilmiş ve bugünkü görünümüne kavuşturulmuştur. Bu nedenle Kıbrıs Barış Harekâtı’nın manevi duygusunun yaşanması maksadı ile Karaoğlanoğlu Şehitliği çok önemli bir yere sahiptir.

Karaoğlanoğlu Şehitliğinin Önemi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yer alan er, erbaş, subay ve astsubayların şehitlik mertebesine ulaşması sonucunda, Karaoğlanoğlu Şehitliği oluşturulmuştur. Şehitlikte; 8 subay, 6 astsubay, 58 er ve erbaş olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 71 kahraman Türk askerinin cenazesi bulunmaktadır. Bunun akabinde, Karaoğlanoğlu Şehitliği ile ilgili bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kıbrıs Barış Harekâtı’nda, Kıbrıs’a ilk adım atan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan, Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi şehitliğe verilmiştir.
  • 10 Temmuz 1976 yılında yapımı tamamlanan bir şehitliktir.
  • 29 Ekim 1994 yılında ise restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
  • Şehitliğin girişinde yer alan iki farklı sütun, Kıbrıs’ta yer alan Kıbrıs Türkleri tarafından, anavatan olarak tabir edilen Türkiye’ye açılan kapı olarak anlamlandırılmaktadır.
  • Batıda yer alan heykeller, Kuzey Kıbrıs’ı temsil etmesinin yanında, doğuda yer alan heykeller ise anavatan Türkiye’yi temsil etmektedir.
  • Batıda ve doğuda yer alan iki heykelin arasında yer alan boşluk ise, anavatan Türkiye’ye açılan bir pencere olarak bilinmektedir.
  • Heykel dört ayağın üzerinde durur. Bunun anlamı ise, harekâtın 4 gün içerisinde tamamlanmasıdır.

Yukarıda da gördüğünüz üzere, sizi anlamlı bir tarihe tanık edecek bir şehitlik. Restorasyon sonrasında şehitlik ihtişamına kavuşmuş ve şehitlerimize de harika bir mabet olmuştur. Bu güzide şehitliği ziyaretinizde, kendinizi o dönemde hissedebilir ve aynı zamanda özel anlar yaşayabilirsiniz. Her şehidin mezar taşının üzerinde belirli yazılar bulunmakta olup, bu yazıları da mutlaka okumalısınız. Karaoğlanoğlu Şehitliği gezi rotanızda yer alabilir ancak, şehitlerin bilgilerini okumazsanız, o dönemin hassasiyetini kesinlikle yaşayamazsınız. Bu nedenle şehitliği en iyi şekilde incelemenizi tavsiye ederiz. İnstagram.com/kibristatatile/ adlı İnstagram hesabımızı da takip ederek, değerli bilgi ve görselleri görebilirsiniz.

- Reklam -