Zivaniya İçkisi

0
5578
zivaniya-içkisi
zivaniya-içkisi
- Reklam -

Zivaniya Nedir?

Kıbrıs’ın Kıbrıs’a ve Kıbrıs’lılara özgü içeceği “Zivaniya“. Ağustos ayından sonra Eylül ayına kadar, hatta Ekim ayına kadar çıkartılan bir üzüm içkisidir zivaniya. Geleneksel yöntemlerle çıkartılır. Eskilerde ayak ile ezilen üzümler, zaman içerisinde mekanik bir yöntem, sonra da fabrikasyon yöntemi ile üretilmektedir. Bakır kazanlarda odun ateşi ile damıtımı sağlanmaktadır. Bu kazanlar büyük veya küçük olmak üzere farklı ebatlarda olabilirler. Kıbrıs’ın geleneksel bir içkisidir. Saf alkollüdür. Üzümden yapılan bir içecektir. Zivaniya oldukça çok etkili bir içecek. Halen üzüm üretilen bölgelerde ve köylerde üretilmektedir. İngiliz Sömürge döneminde de yasaklandığı olmuştur. Zivaniyanın incirden de yapıldığını söylemek gerekir. İncir zivaniyası daha sert olur. Hatta köylerde keskin bir zivaniya üretimi için içerisinde biber de konulduğu bilinmektedir. Bugün Kıbrıs Mutfağının en önemli içeceklerinden olan zivaniya’nın halen daha yaşatılması ve yapımının sürdürülmesi oldukça önemlidir.

Zivaniya İçkisi

Birinci sınıf ve bomesi yüksek üzümden yüksek dereceli ve daha çok miktarda zivaniya çıkartılır. Zivaniya yapımında kaliteli üzüme gerek yok. Elimizde bulunan siyah üzüm, sultani ve çekirdekli beyaz üzümler ile malaha üzümleri zivaniya çıkarmada en ideal üzümlerdir. Bağda erimiş ve kalitesiz üzümler de kullanılabilir. Sucuk yapımında sıkılan üzümlerin posaları da zivaniya yapımında kullanılabilir. Zivaniya yapılacak üzümler iyice ezilir. Posası ile birlikte üzüm suyu da küplere doldurulur. Küplere konan üzüm suyu ve posların 13-14 derece olan bomeleri 5 – 20 gün içerisinde sıfıra iner. Ölçüm işlemi her gün yapılarak bomenin sıfıra düşmesinin tesbiti yapılır. Bomesi sıfıra inen üzüm suyu kalitesiz bir şarap olmuş olur. Sıfıra inen üzüm suyu hemen zivaniya kazanına götürülüp zivaniya çıkartılır.

Zivaniya Nasıl Yapılır?

Zivaniya kazanı dört parçadan oluşmakta: İlk parçası büyük bakırdan yapılmış bir kazandır. İkinci parçası kazan kapağıdır. Kazan kapağından buharın kaçmaması için etrafı hamur ile sıvanır. Üçüncü parça kapak ile havuzun içerisindeki bakır boruyu birleştiren parça olup dördüncü parça da havuzun içerisine gelen buharı soğutarak zivaniya olarak akmasını sağlayan 10 inçlik bakır borudur.  Ayrıca kazanların yanması için de kazanların altında ocak bulunmaktadır. Kazanın altındaki ocak yanınca kazanın içerisindeki üzüm suyu ve poslarındaki alkol yani zivaniye 68 derecede buharlaşmaya başlar. Buharlaşan alkol boru vasıtası ile suyun içerisindeki borudan geçerken soğur ve zivaniya olarak akmaya başlar. İlk çıkan zivaniya en yüksek derecede olup metilik alkol da içerdiğinden dolayı ilk zivaniyanın içilmemesi gerekir. Yani yaklaşık 5-6 litrenin içilmemesi önerilir. Bu ilk çıkan zivaniyanın vücuttaki ağrıların giderilmesi için ovulma ve ateş düşürücü gibi ağrılarda kullanıldığı bilinmektedir. Zivaniyanın alkol derecesi takriben 60 derecede akmaya başlar. 40 dereceye düşene kadar içilebilir. 40 derece altındaki zivaniya içilmeyip cam silme amaçlı veya temizlik amaçlı kullanılmaktadır.

- Reklam -