Kıbrıs’tan Ev Almak

0
751
kıbrıs-emlak-piyasası
kıbrıs-emlak-piyasası
- Reklam -

Kıbrıs satılık ev, emlak Piyasası yatırım yapılabilecek en iyi yerlerden biri olarak çok canlıdır. Ada olması ve Turizm açısından da tercih edilen tarihi bir yer olması ilgiyi üzerine çekmesine sebeptir. Online olarak Kıbrıs’ta satılık ev veya emlak ilanlarını incelemek isterseniz güncel sitemize göz atabilirsiniz.

Dünya’nın cazibe merkezlerinden biri olan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Kıbrıs, emlak piyasasında da adından söz ettiriyor. Peki, neden Kıbrıs? Ya da Kıbrıs’ın tercih edilmesi doğru mu? Açıkçası bir yerin popülerliği, oradan konut alma konusunda insanlara fikir verir. İşte Kıbrıs’a genel çerçevede baktığımızda, her tarafından doğal ve tarihi güzellik fışkırıyor. Bu durum da emlak piyasasının hareketlenmesine sebep oluyor. Özellikle Türkiye’deki pek çok yatırımcı, Kıbrıs’tan ev almak için her türlü çabayı gösteriyor. Peki, herkes Kıbrıs’tan ev alamaz mı? Alabilir, ancak belirli şartların olduğu unutulmamalıdır.

Kıbrıs’tan Ev Almanın Şartları

Akdeniz’in üçüncü büyük adası oluşu, çok değerli eserleri içerisinde barındırması ve en önemlisi de bir turizm cenneti oluşu, Kıbrıs’ı tercih odağı yapıyor. Bir de Türkiye’nin yavru vatanının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oluşu, bu tercih oranını katlıyor. Genellikle yatırımcıların ve diğer insanların en önemli isteği konut almak olduğu için, Kıbrıs’ta da bu çerçevede emlak piyasasında büyük bir hareketlilik meydana gelmiş oluyor. Peki, Kıbrıs’tan ev almak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

  • Türk vatandaşları Kuzey Kıbrıs’a diledikleri zamanda kimlik kartları ile gelebilir. Ancak yine de yabancı statüsünde yer alırlar. Bu nedenle de Kıbrıs’tan ev alma durumunda, yabancı olarak değerlendirilirler.
  • Kıbrıs’ta yabancı milliyetten biri gibi olan Türkiye vatandaşları, diğer milliyetlerin vatandaşlarına uygulanan prosedürler ile karşı karşıya kalırlar. Yani herkes, 1 adet gayrimenkule sahip olabilir.
  • Bireysel gayrimenkul alımı 1 adet ile sınırlıdır, ancak ailenin diğer fertleri de kendi adlarına gayrimenkul alabilirler.
  • Peki, birden fazla gayrimenkule sahip olunamaz mı? Elbette ki olunur. Ancak bunun için uluslararası sermayeye sahip bir şirket kurulması zorunludur.
  • Talep edilen gayrimenkulün satın alınmasında, gayrimenkul üzerinde herhangi bir ipotek veya engel bulunmamalıdır.

Kıbrıs’ta yabancı uyruklu bir vatandaşın gerçekleştirmesi gereken bir yükümlülük daha vardır. Bu da, Bakanlar Kurulu’ndan alınacak olan satın alma belgesidir. Bu belgeye sahip olan Türk vatandaşları, Kıbrıs’tan ev alabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, Bakanlar Kurulu’ndan satın alma belgesi almak, 2 ay gibi bir süreyi bulabilir.

Kıbrıs’tan ev almak isterseniz, yukarıdaki prosedürleri bilmeli ve bahsedilen özelliklere sahip olmanız gerekir. Diğer türlü Kıbrıs’tan bir gayrimenkul sahibi olamazsınız. Aynı zamanda ev almak isteyen Türk vatandaşlarının, Kıbrıs’ta oturma izni alması gerekir. Peki, oturma izni nasıl alınır? Size bunlardan bahsetmeye çalışalım.

Kıbrıs’ta Oturma İzni Nasıl Alınır?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ev sahibi olmak için gerekli şartlardan sizlere bahsettik. Bu anlamda ev sahibi olunca, oturma izni de almanız gerekir. Çünkü bir konut aldıysanız ve bu konutta konaklayacaksanız, Kıbrıs’ta en fazla 90 gün kalabilirsiniz. 90 gün sonunda, izinsiz olarak sayılırsınız. İşte bunun için de Kıbrıs’ta oturma izninin alınması gerekir. Peki, oturma izni nasıl alınır? Size bunlardan bahsetmeye çalışalım.

  • Kıbrıs’ta oturma izni almak isteyen Türk vatandaşları, pek çok farklı problem ile karşı karşıya kalmazlar. Bunun için birkaç nüans vardır.
  • Kıbrıs’ta ev almak için, 1 yıl boyunca konaklayacağınızın belgeli halini tapuya vermeniz gerekir. Tapu devri ile beraber 1 yıllık oturma izniniz de başlamış olur. Zaten bu izni, konut sahibi olmak için almak zorunda kalırsınız.
  • Kıbrıs’ta üç yıl konakladıktan sonra, süresiz bir şekilde oturma izni alınabilir.
  • 65 yaş ve üzerindeki kişiler, gayrimenkul sahibi olup, tapu devrini üstlerine aldıktan sonra, otomatik olarak süresiz oturma izni almaya hak kazanırlar.
  • İlk üç yılı oturma izni alarak geçirip, daha sonraki yıllarda ise tam anlamı ile süresiz oturma iznini alma şansına sahip olabileceksiniz.

Yukarıda da net bir şekilde gördüğünüz üzere, Kıbrıs’ta ev almak için gerekli olan şartlardan ve en önemlisi de oturma izninden bahsettik. Tüm bu prosedürleri doğru bir şekilde uygularsanız, herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Kıbrıs’tan ev almak, Türk vatandaşlarının en çok talep ettiği değerler arasında yer almaktadır. Ancak bildiğiniz üzere bu bir süreç olduğu için, yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmek zorunda kalırsınız. Bu tür yükümlülükleri yerine getirdikten sonra da, Kıbrıs’tan ev alma şansına sahip olabilirsiniz. Yani Kıbrıs’ın muhteşem doğası ve tarihi içerisinde, kendinize bir gayrimenkul alarak, farklı deneyimler yaşama şansını elde edebilirsiniz.

- Reklam -