Salamis Harabeleri

0
7179
salamis-harabeleri
salamis-harabeleri
- Reklam -

Kıbrıs’ın tercih edilen bir destinasyon olmasına hangi unsurlar etki etmektedir? Neden Kıbrıs tercih edilmektedir? İşte burada devreye, Kıbrıs’ın tarihe ışık tutan yapısı giriyor. Tarihe tanıklık eden bu adadaki en önemli tarihi eserlerden biri de, Salamis Harabeleri olarak dikkat çekiyor. Kıbrıs’ın Gazimağusa kenti sınırları içerisindeki bu harabelerin, tarihte pek çok medeniyete tanıklık etmesi de, doğal olarak merak unsurunu devreye sokuyor. Peki, Salamis Harabeleri’nin tarihteki yeri nedir?

Salamis Harabeleri’nden Tarihi Dinleyin

Konum olarak Gazimağusa kendinin 6 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Bu nedenle ulaşım ve tur organizasyonları açısından önemli bir yere sahip. İncil’de adı geçen bir yer olması da, Hristiyanlık için önemli bir destinasyon olmasına yol açıyor. Zaten bildiğiniz üzere Müslümanlık’taki Hac ibadetinin bir karşılığı da, Hristiyanlıkta bu şekilde ilerlemektedir. Yani onlar için Salamis Harabeleri ve daha pek çok tarihi ibadet yerlerine gitmek, Hac olarak kabul edilir. Peki, Salamis Harabeleri’nin bu denli önemli bir yapı olmasına etki eden hangi yerleşimler bulunmaktadır?

  • Salamis Tiyatrosu
  • Salamis Gymnasium’u
  • Salamis Sur ve Limanı
  • Roma Villası
  • Bizans Sarnıcı
  • Aziz Epiphanios Bazilikası
  • Agora
  • Nikokreon Anıtı
  • Cellarga Toplu Mezarları
  • Nekropol
  • Zeus Sunağı

Yukarıdaki önemli yerler, Salamis Harabeleri’nin tarihe ışık tutan bir konumda olduğunu net bir şekilde göstermektedir. Peki, Salamis Harabeleri hangi dönemlerde önemli bir yere sahip oldu?

[vc_gmaps link=”#E-8_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”]

Salamis Harabeleri Nerede?

Yukarıdaki Google map üzerindeki haritamızdan konumu belirleyip salamis harabelerine yol tarifi alabilirsiniz.

Salamis Harabeleri’nin Dönemleri

Salamis Harabeleri’nin tarihteki öneminden haberdarız. Gezmek istiyoruz. Ancak tarihi bir destinasyona gitmeden, ora hakkında bilgi sahibi olmak da önemli değil mi? İşte bu anlamda değer kazanan konu, Salamis Harabeleri’nin kimler tarafından kurulduğu. Böylece genel çerçevede baktığımızda, Salamis Harabeleri’nin kuruluşunu sağlayanlar; Anadolu’dan gelen kavimler ve Yunanistan’dan gelen Akarlar’dır. Yani dönem olarak da Bronz Devri’nin sonuna denk gelmektedir. Ancak tek rivayet bu değil. Bunun yanında başka bir rivayet de var.

Bu rivayete göre ise Truva Savaşı’nda yer alan ve Salamis Adası’nın kralı olan Telamon’un oğlu Tefkros, bu tarihi kentin kurusu olarak iddia edilmektedir. Kentteki bulgulara genel anlamda bakıldığında ise, kentin M.Ö. 11. Yüzyılda kurulduğu biliniyor. Peki, kentin aktif olduğu dönemler hangileridir? Hangi medeniyetlerin hâkimiyetine girmiştir?

  1. Asur Egemenliği: Kent M.Ö. 708 yılından itibaren Asur hâkimiyetine girmiştir. Asurluların adayı bünyesine kazandırması sonucunda, Salamis Harabeleri de Asur hâkimiyetine dâhil olmuştur. Ancak M.Ö. 699 yılında Asur egemenliği sona erdiği için, Salamis Harabeleri’nin hâkimiyeti de değişmiştir.
  2. Mısır Egemenliği: Kent, Asur egemenliğinin sona ermesi sonrasında bir süre bağımsız olarak krallık dönemi çerçevesinde yaşamıştır. Ancak çok zaman geçmeden kent Mısır egemenliğine dâhil olmuştur.
  3. Pers Egemenliği: Pers İmparatorluğu’nun önemli bir hâkimiyet gücünün olması, harabeleri Mısır egemenliğinden almaya yetmiştir. Bu çerçevede M.Ö. 525 yılından itibaren Salamis Harabeleri Pers İmparatorluğu’nca yönetilmiştir.
  4. Büyük İskender Dönemi: Büyük İskender’in Pers seferi sonrasında kentin hâkimiyeti de Büyük İskender’in eline geçmiştir. Ancak Büyük İskender’in ölümünden sonra kentte pek çok kez yönetim el değiştirmiştir.
  5. Ptoleme Krallığı Dönemi: Büyük İskender’in ölümü sonrasındaki çalkantılı dönemde kent, Ptoleme Krallığı’nın hâkimiyetine girmiş ve önemli özellik kazanarak, başkent olmuştur.
  6. Roma İmparatorluğu Dönemi: Etkin bir dönemi Ptoleme Krallığı ile birlikte geçiren kent, hız kesmeden Roma İmparatorluğu idaresinde de aktif bir şekilde yönetilmiştir. Hatta Roma İmparatorluğu’nun doğuda yer alan en önemli ve büyük ticaret merkezlerinden bir tanesi de Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki Salamis Harabeleri olmuştur.
  7. Yıkılış Dönemi: M.S. 332 ve 342 yılları arasında aynı havzada meydana gelen pek çok deprem, Salamis Harabeleri’ni ciddi bir şekilde etkilemiştir. Depremlerin etkisinin her geçen gün daha fazla artması sonucunda, Bizans imparatoru olan II. Konstantin, şehri daha küçük bir yapıda yeniden oluşturmuştur. Daha sonra da oluşturduğu bu şehre, kendi adından doğan Konstantina adını vermiştir. İleriki süreçte iyiden iyiye gelişmeye başlayan kent, aynı dönemde Kıbrıs’ın başkenti olan Baf’tan başkentliği almış, Kıbrıs’ın başkenti olmuştur.
  8. Terk Ediliş: M.S. 647 yıllarından itibaren Arap akınları ile meydana gelen büyük depremler sonucunda halk Salamis şehrini terk etmeye başlamıştır. Bu çerçevede kenti terk eden halk, yakın bir konumda yer alan Mağusa şehrine göç etmek zorunda kalmışlardır.

Yukarıda yer alan dönemlerin tamamı, Salamis şehrinde büyük bir etki oluşturmuştur. Akabinde Kıbrıs’ın önemli bir tarihi destinasyon olmasına da katkı sağlamıştır. Farklı bir deneyim yaşamak ve Kıbrıs’ın inanılmaz dokusunu hissetmek isterseniz, işte bu tür tarihi destinasyonlar sizlere her türlü katkıyı sağlayacaktır.

Salamis Harabelerinin Bugünkü Konumu

Kentin Kıbrıs’ta bıraktığı iz ve medeniyetlere ev sahipliği etmesi, 19 yüzyıla kadar anlaşılamamıştır. Ancak 19. yüzyılda, toprak ve ağaçlarla örtülü bir halde bulunan kent, pek çok aşamalardan geçerek, şuan ki halini almıştır. Bu aşamada, aşağıdaki evreler çok önemlidir:

  • 1952 ve 1974 yılları arasında, gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda, kentin çok büyük bir bölümü ortaya çıkmıştır.
  • 1972’de belirli olaylar sonucunda kesilen kazı çalışmaları, 1998 yılında tekrar başlamıştır. 1998 yılında başlayan bu çalışmalar, Ankara Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi İncil’de adının yer aldığı bu kent, önemli havarilerin vaazlarına da şahit olmuştur. Bu havariler ise Barnabas ve Pavlus’dur. Her anlamda müthiş bir dokuyu içerisinde barındıran tarihi kent, harabeler halinde şuan ziyarete açık konumdadır. Güzel ve bilgi dolu bir tatil geçirmek isterseniz, sizin için harika seçenekler olacaktır. Aynı zamanda aşağıda Gazimağusa’da gezebileceğiniz diğer yerlerden de bahsedilecektir.

Gazimağusa’da Gezilecek Diğer Yerler Nerelerdir?

Tarihe ışık tutan en önemli yerlerden birinin Salamis Harabeleri olduğundan size bahsettik. Ancak süreç yalnızca bununla sınırlı değil. Bunun yanında pek çok önemli destinasyon da bulunuyor. Peki, Gazimağusa’da Salamis Harabeleri dışında diğer gezilecek yerler nerelerdir?

  • En önemli yazarlardan biri olan ve vatan şairi olarak bilinen Namık Kemal’in sürgün edildiği yer, Namık Kemal Zindanı’dır. Namık Kemal en önemli eserlerini Gazimağusa’da bulunan bu zindanda ortaya çıkarmıştır.
  • Aziz Nikolas Katedrali olarak bilinen Katedral, Osmanlı Devleti döneminde camiye çevrilmiştir. Kıbrıs fatihi olarak bilinen Lala Mustafa Paşa için, bölgenin camii ihtiyacının giderilmesi maksadı ile Lala Mustafa Paşa Camii olarak ün salmıştır.
  • Kamp ve plaj keyfi yaşamak için, Glapsides Plajı Gazimağusa’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Yukarıda yer alan tarih ve doğal güzellikleri de Gazimağusa’ya gelerek ziyaret edebilirsiniz. Bu nedenle Salamis Harabeleri ve diğer tüm güzellikler, Kıbrıs’ı Kıbrıs yapan değerler arasında yer almaktadır. Burada bahsedilen pek çok doğal güzelliğin yanı sıra tarihi güzellikleri de Kıbrıs’ı ziyaret ederek görebilirsiniz. Çünkü Kıbrıs, en önemli tatil rotaları arasında ilk sırada yer alıyor. Buradan hareketle de Kıbrıs’ı tatil rotaları arasında dâhil etmek, çok doğru bir seçenek olacaktır.

- Reklam -